Acne en TCA peelings

 

 

TCA peelings voor acne zijn zo licht tegelijkertijd effectief, er is geen erge afschilfering te zien. Na de behandeling bent u ook niet rood. Het is een cosmetische behandeling.

 

De behandeling wordt altijd individueel op de cliënt afgestemd.

 

Een TCA peeling werkt bij acne omdat het een keratolytisch effect heeft. Daarnaast heeft het ook een lichte ontstekingsremmende, antimycotische en antibacteriële werking.

 

 

 

 

 

Bij acne scheiden de talgklieren onder aan de haarzakjes in de huid te veel talg af. Indien de talg zich gaat ophopen ontstaan er open comedonen (zwart) en gesloten
comedonen (wit). Ze sluiten de poriën van de huid af en kunnen zo pukkels veroorzaken.

Er kan een plaatselijke bacteriële ontsteking optreden als vrije vetzuren vrijkomen doordat een talgprop kapot gaat. Deze ontsteking ziet eruit als een rode pukkel (papel), waarin zich pus gaat vormen en waardoor er een puist (puste) ontstaat.

 

Hoe dieper de ontsteking in de
huid gelegen is, hoe meer kans op een litteken na genezing.

 

De propionibacterium (bacterie) leeft van vetzuren die voorkomen in talg. De bacterie is niet schadelijk maar als je petten, hoeden, make-up, vaseline etc. draagt dan ontstaat er een toegangsmogelijkheid voor andere bacteriën. De groei van de bacterie wordt ook beïnvloed door de zuurgraad en IgA (antistoffen) en de zuurstofspanning in het bloed. Het is daarom belangrijk om gezond te eten en een lotion/tonic te gebruiken nadat je de huid hebt gereinigd om de ph waarde van de huid te herstellen.

 

Acne vulgaris behandelen met een TCA peeling

 

Acne vulgaris komt het meest voor bij jongeren tussen veertien en negentien jaar. Het geneest geleidelijk. Toch kan acne ook bij mensen tussen de dertlg en veertig jaar nog voorkomen. Er kunnen exacerbaties (verergeringen) en remissies (verbeteringen) voorkomen.

 

Acne vulgaris wordt veroorzaakt door een sterk verhoogde vorming van 5a- dihydrotestosteron in de talgklieren. Mensen met acne hebben geen hogere testosteron spiegel dan mensen zonder acne. Alleen bij het puistje kan er sprake zijn van een verhoogde testosteronspiegel.

Menstruale acne behandelen met een TCA peeling

 

Bij vrouwen tussen de leeftijd van twintig en vijfendertig jaar kan voor het uitbreken van de menstruatie acne optreden ten gevolge van de hormonale schommelingen in de cyclus. Voor de menstruatie hebben de progestagenen de overhand. Na de menstruatie krijgen de oestrogenen weer de overhand. De oestrogenen remmen de talgproductie, waardoor de acne weer verdwijnt.

 

Let op: Ik zeg niet dat anti conceptie werkt tegen acne. In de pil worden vaak synthetische progestagenen verwerkt die ook kunnen
zorgen voor een verhoogde talgproductie. Tevens kun je van anti conceptie (oestrogeen) ook melasma en cellulite krijgen.

Wat voor sterkte TCA peeling en voorbehandeling is het meest effectief bij menstruale acne en acne vulgaris?

 

Aan hormonen kun je weinig doen behalve de huid goed reinigen en de hoornlaag verdunnen zodat talg er goed eruit kan en niet gaat ophopen. Bij deze vormen van acne wordt een TCA peeling van 12,5% gebruikt bij een dunne huid. En een TCA peeling van 18% voor een dikke huid. Deze lichte peelings veroorzaken alleen een lichte schilfering van de huid. En u kunt na de behandeling gewoon de dagelijkse bezigheden voortzetten.

 

Ik raad 2 weken voor de peeling elke nacht een AHA niet hoger dan 10% aan. En als nabehandeling anti bekende serum bv vitamine C  + mesitran en een poedermasker om acne te voorkomen zodat het goed kan genezen. Gebruik nooit vaseline, dat bevordert juist acne.

Ook kan acne veroorzaakt worden door:

 

• Olie en teer, als gevolg van blootstelling aan minerale oliën, vetten,teer en roet. Voorbeelden van stoffen die kunnen leiden tot olie-acne zijn metaalbewerkingsvloeistoffen, conserveermiddelen, rubberadditieven, metalen, colophonium en oplosmiddelen. Deze vorm van acne zie je vaak bij mensen die met machines en met auto’s en dergelijke werken.

• Chloor, door bepaalde gechloreerde aromatische koolwaterstoffen zoals polychloorbifenylen (pcb’s), dioxinen, isolatiemateriaal en insecticiden. Dit kan ik ook behandelen om toekomstige ontstekingen te voorkomen.

• Cosmetica en huidverzorgingsproducten. Ik kan u hierin adviseren.

• Paraffineolie, lanoline, sommige plantaardige oliën of vetzuren. Ik kan met andere alternatieve mogelijkheden komen, als u olie of wax bijvoorbeeld gebruikt vanwege droog haar.

• Broom, jood en steroïden (ACTH, orale en lokale corticosteroïden).

• Halogenen (zoals expectorantia en sedativa), anti-epileptica en tuberculostatica.

• Bepaalde medicijnen waaronder steroïden, de anticonceptiepil en hormonale medicatie.

• Mechanische invloeden van buitenaf zoals druk en wrijving kunnen een al bestaande acne verergeren.

• Erfelijke factoren spelen een rol.

• Voeding en stress spelen vaak een rol. De wetenschap is er nog niet echt uit of acne daadwerkelijk door voeding veroorzaakt kan worden.

• De zon heeft vaak een gunstige uitwerking op acne. In de tropen verergert acne echter vaak, doordat daar de lucht zo vochtig is, Pas wel altijd op met veel zon als er middelen worden gebruikt zoals tetracycline, omdat de huid overgevoelig kan worden voor zonlicht.Hierdoor kunnen er vlekken of verbrandingen ontstaan op de huid.

 

Acne conglobata behandelen met een TCA peeling

 

Dit is een heel erge vorm van acne, die het meest bij mannen voorkomt. Deze vorm van acne kan tot lang na de twintigjarige leeftijd blijven bestaan. U kunt last hebben van actieve ontstekingen, deze moeten eerst behandeld worden voordat u in aanmerking komt voor een TCA peeling. Antibiotica wordt veelal toegepast bij actieve onderhuidse ontstekingen.Acne conglobata verdwijnt vaak spontaan tussen de leeftijd van dertig en vijftig jaar. Er kunnen wel heel diepe littekens zichtbaar blijven. Deze littekens kunnen behandeld worden met speciale diepte peelings en een dermabrasie.

 

Ernstige andere vormen van acne:

 

•  Acne fulminans, komt weinig voor. Lijkt op acne conglobata, het enigste verschil is dat je daarnaast ook nog koorts en gewrichtspijn hebt en ziek bent. Ik verwijs u door naar een arts.

• Acne keloïdalis ( woekering van litteken weefsel vanwege ontstoken haarfollikels) maar deze vorm kun je niet behandelen met een TCA peeling. Het komt voor bij de nek. De littekens lijken op wratjes. Ik verwijs u door naar een dermatoloog.

• Acne ectopia. Ontstoken zweetklieren. Rode bulten bij oksels, liezen en billen. Dit wordt ook behandeld door een dermatoloog.

 

 

 

Geef een reactie